Bramborový salát podle MM

Vánoce se nezadržitelně blíží, takže recept na skvělý bramborový salát podle mého manžela se bude víc než hodit. Tento recept a mnohé další najdete v naší labužnické bibli „Labužníkem na plný úvazek“, kterou si můžete zakoupit u všech dobrých knihkupců, ale také v internetových knihkupectvích (například tady https://www.knihydobrovsky.cz/labuznikem-na-plny-uvazek-108476563). Objednávejte co nejdříve, ať ji Ježíšek stihne doručit 🙂 

Bramborový salát dle Miroslava Macka

Suroviny:

– 500 g salátových brambor (používáme žlutomasou německou odrůdu Sieglinde, ta z rašelinišť kolem Dunaje je zcela nepřekonatelná!)

– 1 středně velké nakyslé jablko (nejlépe Coxova reneta)

– 40 g kořenové petržele

– 40 g celerové bulvy

– 2 maličké sterilované okurky (corniche)

– 25 g libové vařené šunky

– 3 vrchovaté lžíce kysané smetany

– 2 lžíce kvalitní majonézy

– sůl, černý pepř, citronová kůra

Postup:

Brambory a kořenovou zeleninu uvaříme a pokrájíme na drobné kostky, okurky na tenké plátky. Jablko oloupeme, zbavíme jádřince a též pokrájíme na kostičky. Šunku pokrájíme na drobné proužky. Poměrně dosti osolíme, dle chuti opepříme a přidáme trochu citronové kůry.

Nakonec přidáme kysanou smetanu a majonézu, vše lehce, ale důkladně promícháme a ponecháme v chladu 10 – 12 hodin odležet.

Doporučené víno: pokud k salátu zvolíte rybu, pak středně těžký Riesling z Wachau nebo z Kremstalu, když si vyberete řízek, tak doporučujeme Grüner Veltliner z Weinviertlu

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en