Rozhovor se Silvií Heinrich

Se Silvií jsem se setkala v rámci Wachauer Weinfrühling, kde zastupovala jedno z hostujících vinařství z Burgenlandu. Sympatická vinařka je již několikátou generací, která obhospodařuje ty nejlepší vinice v okolí vinařské obce Deutschkreuz v Mittelburgenland. Tato oblast je proslulá zejména fantastickými podmínkami pro odrůdu Blaufränkisch, věnují se ji i ve vinařství Heinrich. Zbytek jejich portfolia tvoří mezinárodní odrůdy, jako jsou Pinot noir, Cabernet Sauvignon, Merlot nebo Syrah.

Z ochutnaných vzorků mě hodně zaujala Frankovka z kopce Goldberg v kategorii Reserve ročníku 2013, famózní Vitikult 2015 a cuvée Siglos 2015, kde Blaufränkisch doprovází Zweigelt. Za ochutnání stojí i jejich další špičková cuvée Maestro, Terra O. a Elegy.

Poprosila jsem Silvii o zodpovězení mých tradičních otázek, zde jsou její zajímavé odpovědi:

1. Jak jste se dostala k vinařství a jakou školu jste studovala?

Vinařství jsem dostala do vínku již při narození, moji rodiče i prarodiče byli vinaři a jako dítě jsem hodně často a ráda pomáhala na vinicích. Proto jsem se později stala vinařkou. Mám ale ekonomické vzdělání a deset let jsem pracovala ve zpravodajské agentuře ve Vídni, splnila jsem si tím jeden dětský sen a po té jsem zamířila do našeho vinařství.

2. Co Vás na vinařství baví?

Nejraději mám rozmanitost, práci na vinici a ve sklepě, ale také ladění poměru jednotlivých vín do cuvée, ochutnávky a cestování spojené s prezentací našeho vinařství.

3. Jaké jsou Vaše oblíbené odrůdy?

Mou velkou vášní je Blaufränkisch, naše nejdůležitější odrůda. Necelých 70 % vinic máme osázených právě Frankovkou. Má u nás navíc dlouhou tradici a kultivujeme ji po generace, vinice na kopci Goldberg jsou zaznamenané již ve 13. století. Moji prarodiče zde založili vinici v roce 1947, kdy měli svatbu, proto je pro nás právě tahle parcela srdeční záležitostí. Už sice nedává takové množství hroznů, za to jsou prvotřídní kvality.

4. Jakou preferujete kombinaci vína a jídla?

Nejraději si dám před jídlem nějaký perlivý aperitiv. Mám ráda klasické bílé víno k rybě, ale někdy klidně i lehké červené. Největší zážitek je pro mě ovšem tmavé maso v kombinaci s plnou, vyzrálou Frankovkou.

5. Jaké plány máte do budoucna?

Ráda bych svým dětem předala jejich okolí v nepoškozeném stavu, takže ve vinařství pracujeme podle biologických principů, nepoužíváme žádné insekticidy, herbicidy a hodně naší práce je manuální. Použití techniky na vinicích chceme i v budoucnu minimalizovat co to jen půjde. Také bych chtěla rozšířit slávu odrůdy Blaufränkisch po celém světě, to je můj velký cíl!

Děkuji Silvii za její čas a odpovědi, přeji do budoucna jen to dobré a věřím, že se jí podaří Frankovce dělat ve světě jen to nejlepší jméno, její vína jsou důkazem, že tahle odrůda může být naprosto špičková. 

PS: Přímo ve vianřství Heinrich se můžete i ubytovat, tady je odkaz http://www.weingut-heinrich.at/urlaub-am-weingut/

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en