Ve čtvrtek 24.10. se na trhu objevila naše knižní novinka „Farská kuchařka“, kterou jsme napsali společně s mým manželem a známým farářem Zbigniewem Czendlikem. Tato kniha není jen prostou kuchařkou, tedy souborem receptů, ale je též knihou k poučení o církevním roku a jeho vlivu na jídelní zvyklosti předků, o životě farářů a farských hospodyň, a to obzvláště na venkovských farách, a též o sepětí tehdejšího jídelníčku s ročními obdobími a dostupnými místními surovinami. Zajímavou součástí je také kapitola věnovaná mešním vínům a patronům vína. Prostě se dozvíte mnohem více než z „obyčejné“ kuchařky!
Farskou kuchařku můžete zakoupit ve všech dobrých knihkupectvích nebo na eshopech. Abych vás nalákala, tak nabízím jeden recept, který se pojí s blížícím se svátkem svatého Martina.
Svatomartinské červené zelí
Suroviny:
– 750 g červeného zelí
– 1 jablko
– 1 lžíce cukru
– 200 ml suchého červeného vína
– 100 ml zeleninového vývaru
– 1 bobkový list
– kousek skořice
– šťáva z ½ citronu
– 2 proužky pomerančové kůry
– kousek syrového zázvoru
– 25 g másla
– 1 lžíce octa
– sůl
Postup:
Zelí jemně nakrouháme, oloupané jablko postrouháme. V hrnci lehce zkaramelizujeme cukr, přilejeme červené víno a zredukujeme na polovinu. Přidáme zelí, nastrouhané jablko a zeleninový vývar. Osolíme, vložíme bobkový list, skořici, pomerančovou kůru a zázvor a přidáme citronovou šťávu. Podusíme doměkka, vyndáme koření, rozpustíme v zelí máslo a dle chutí dokyselíme octem.
No a co se nejlépe hodí k zelí? Přece husa nebo kachna, recepty neprozradím, najdete je ve Farské kuchařce 🙂