Bramborové knedlíky plněné škvarky podle Figlmüllera

Bramborové knedlíky plněné škvarky si často v Rakousku objednávám, každá rodina na ně má trochu jiný recept, za ten nejlepší považuji z vařených brambor a dochucených škvarků přesně podle legendární restaurace Figlmüller ve Vídni.

Suroviny:

– 500 g uvařených a oloupaných brambor

– 200 g hrubé mouky

– 50 g hrubé krupice

– 200 g nesolených škvarků

– 80 g másla

– půlka žluté cibule

– 1 stroužek česneku

– dvě lžíce sádla

– 1 lžička sušené majoránky

– 1 lžička sekané čerstvé petrželky

– muškátový ořech, černý pepř, sůl

Postup:

Brambory uvaříme a oloupeme, klidně den dopředu, prošťoucháme nebo propasírujeme přes hrubé speciální struhadlo, přidáme mouku, krupici, sůl a trochu muškátového oříšku. Zpracujeme ve vláčné těsto a necháme 30 minut odpočinout.

Mezitím si nasekáme cibuli na jemno, prolisujeme česnek a škvarky nakrájíme také na jemno. Cibuli chvíli dusíme na sádle, přisypeme škvarky, přidáme česnek, sůl, pepř, petrželku a majoránku. Promícháme a chvíli necháme opražit. Hmotu naplníme do předpřipraveného alobalu, vytvarujeme jakési „párky“, asi 2 cm v průměru, zabalíme do alobalu a dáme do mrazáku. Po zhruba 10 minutách vyjmeme, s hmotou se bude lépe pracovat za studena, vytvarujeme malé kuličky a každou z nich obalíme bramborovým těstem do úhledných knedlíků. Vaříme ve vařící vodě asi 10-12 minut. Ideální přílohou je kysané bílé zelí s kmínem nebo se zásmažkou.

Doprovodné víno: Středně těžký Grüner Velltiner s pikantní kyselinkou skvěle toto těžší jídlo vyváží. 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en