Tradiční vídeňský štrúdl

Jablečný štrúdl jsem zkoušela upéct poprvé v životě, a to peču už docela dlouho, ale nějak jsem se pořád k tomuto skvostu rakousko-uherské kuchyně nemohla odhodlat. Možná mě odrazovalo tažené těsto, přišlo mi zbytečně složité a rozhodně jsem ho nechtěla nahradit kupovanou variantou. Nakonec mě k upečení štrúdlu donutily jako vždy moje chuťové pohárky, skoro celý týden mě honila mlsná na vláčnou jablečnou náplň a tenké těsto, takže bylo jasno. Inspiraci jsem našla v kuchařce hotelu Sacher a zde je mnou trochu pozměněný recept.

Suroviny:

Těsto:

– 250 g hladké mouky

– 125 ml vlažné vody

– 2-3 lžíce oleje

– špetka soli

Náplň:

– 1,5 kg kyselejších, nepříliš šťavnatých jablek

– 70 g jemně krystalového cukru

– 70 g strouhanky

– 150 g másla

– 60 g rozinek

– kůra z půlky citronu

– dvě lžičky mleté skořice

– půlka vanilkového lusku

– vanilkový cukr na posypání

Postup:

Suroviny na těsto smícháme v kuchyňském robotu a necháme minimálně deset minut důkladně prohníst. Těsto můžete zpracovat i ručně, ale počítejte s tím, že je to opravdu makačka. Poté vytvarujte kouli, potřete ji trochou oleje, zabalte do kuchyňské folie a dejte do lednice odpočinout, nejlépe do druhého dne, ale i dvě hodiny celkem postačí.

Vyndáme z lednice těsto, aby získalo pokojovou teplotu. Mezitím si připravíme náplň, jablka oloupeme, zbavíme jádřinců, rozčtvrtíme a nakrájíme na plátky. Ve velké míse je smícháme s cukrem, skořicí, citronovou kůrou, vanilkou a rozinkami naloženými v rumu (naložte je také předem alespoň na 2 hodiny). Na 100 g másla opražíme strouhanku a přidáme k jablečné směsi, opět důkladně promícháme.

Těsto si na pomoučněném vále vyválíme do obdélníku, počítejte s tím, že má tendence se neustále smršťovat. Přeneseme na utěrku a začneme s vytahováním, snažte se vytahovat ho od středu rovnoměrně do šířky a do délky. Výsledkem má být opět obdélník a v ideálním případě bude prosvítat vzor na utěrce, tak tenké má těsto být. Případné dírky zalepíme kouskem těsta z kraje.

Na dvě třetiny plochy rozprostřeme náplň a za pomocí utěrky rolujeme závin. Štrúdl opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a potřeme zbytkem rozpuštěného másla. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů zhruba 40-50 minut. Ještě za horka posypeme vanilkovým cukrem. Necháme vychládnout, podáváme s kysanou smetanou nebo se šlehačkou. Plátek štrúdlu můžete i ohřát a servírovat s vanilkovou omáčkou. Ale já ho mám stejně nejraději jen tak, bez ničeho a hlavně druhý a třetí den se rozleží do dokonalosti. 

Za odměnu si k závinu můžete dát skleničku desertního vína, třeba z Rustu, ale dobře bude ladit i se suchým Gelber Muskateller. Tak ať se vám tenhle skvost povede, trocha toho rozčilování s těstem určitě stojí zato 🙂 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en