Jablečný štrúdl z křehkého těsta

Skvělý moučník pro milovníky jablek a oříšků. Následující rozpis je pro pět až sedm osob, podle toho kolik kousků štrúdlu kdo zvládne. Ale ujišťuji Vás, že určitě nezbude. Nezapomeňte, že výsledek nejvíce záleží nejen na kvalitě jablek a vlašských ořechů, ale také na vanilkovém cukru, nepoužívejte nikdy cukr se syntetickou vanilkou. Doporučuji doma vyrobit vlastní vanilkový cukr tak, že do cukřenky dáte dva lusky vanilky a zasypete moučkovým cukrem.

Suroviny

Těsto

– 300 g hladké mouky

– 70 g moučkového cukru

– 150 g másla

– 60 ml plnotučného mléka

– 2 žloutky

– na špičku nože kypřícího prášku

– šťáva a kúra z půlky citrónu

Jablečná náplň

– 500 g křehkých jablek (nejlépe kyselejší)

– 50 g vanilkového cukru

– 30 g strouhanky

– 10 g másla na usmažení strouhanky

– 30 g vlašských ořechů

– 3 lžičky mleté skořice

Postup

Na vále vytvoříme do mouky důlek, do kterého vlijeme v mléce rozšlehané žloutky, přidáme cukr, nasekané máslo, citronovou kúru, šťávu a kypřící prášek. Vše zpracujeme v hladké těsto, zabalíme do potravinářské folie a dáme do chladničky ztuhnout asi na 45 minut. Mezitím si připravíme náplň. Oloupeme jablka a nakrájíme je na tenké plátky (jablka nestrouháme, pustí příliš šťávy a štrúdl je blátivý). Plátky jablek promícháme se skořicí, přidáme nasekané vlašské ořechy a na másle osmaženou strouhanku s vanilkovým cukrem. V případě, že jsme nepoužili příliš kyselou odrůdu jablek, pokapeme citronovou šťávou.

Těsto vyválíme do obdélníkového tvaru a rozkrojíme na dvě půlky. Jednu půlku poklademe náplní a přikryjeme druhou půlkou těsta, přičemž dbáme na to, abychom dobře spojili okraje štrúdlu. Přemístíme na plech vyložený pečícím papírem, potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme v předehřáté troubě na 200 stupňů zhruba 30 minut do růžova.

Podáváme s čerstvou šlehačkou. Ideální vinný doprovod – milovníci sladších vín mohou zvolit ledová nebo slámová vína, ale dovedu si představit i suchý Gelber Muskateller nebo Traminer.

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en