Recenze restaurace Fabios

Tato vídeňská restaurace patří k mým oblíbeným místům v rakouské metropoli. Nachází se přímo v jejím srdci, v nově zrekonstruované části Vídně zvané Goldenes Quartier, protože je zde opravdu vysoká koncentrace luxusních obchodů všech světových značek, takže Fabios poskytuje vynikající příležitost k osvěžení během náročného nakupovacího maratonu. Ale důvodem našich častých návštěv této restaurace je především skvělá italská kuchyně ve spojení se stejně skvělým výběrem rakouských vín.

Název restaurace získala po svém majiteli, panu Fabiu Giacobellovi, který má italské kořeny, což se projevuje v celkové atmosféře a stylu podniku. Interiér je rozdělen na dvě části, při vstupu zaujme velký podsvícený bar a několik stolků v barovém stylu, zde si můžete dát pouze skleničku nebo drobné občerstvení. Druhá část je samotný prostor restaurace, v létě doplněný o terasu směrem do ulice. Ta je však dobře oddělená velkými květináči s bylinkami a menšími stromky, takže člověk nemá pocit, že obědvá přímo mezi procházejícími turisty. Zařízení interiéru je moderní v kombinaci dřeva, kovu a skla, osobně se mi tyto čisté linie velmi líbí a k luxusní restauraci tohoto typu mi přijdou velmi vhodné. Pozitivně hodnotím i šatnu, kde si můžete odložit nejen svrchní oděv, ale i nákupní balíčky, nepřekáží vám pak přímo u stolu. K tomu vás uvede manažer restaurace, je vždy dobré zarezervovat si místa dopředu, jedná se totiž o jednu z nejvyhledávanějších restaurací i mezi Vídeňáky a zejména o víkendu byste bez rezervace nemuseli získat místo u stolu.

Všechny naše návštěvy restaurace Fabios pravidelně zahajujeme sklenkou Franciacorty Bella Vista Cuvée v kategorii Brut. Při popíjení se těším z účelně prostřeného stolu, vinného skla štíhlých tvarů a pročítám si jídelní lístek, který hbitá obsluha donese většinou téměř okamžitě. Spolu s vodou donesou na stůl i domácí pečivo s kvalitním olivovým olejem. Zbožňuji jejich světlý chléb s černými a zelenými olivami, ale doporučuji se jím příliš nepřecpávat, přijdou na řadu ještě další vynikající jídla. V jídelním lístku je patrné zaměření kuchyně na Itálii, rozdělený je na předkrmy, saláty, vegetariánská jídla, těstoviny, ryby a maso, plus speciální kategorie „Fabios a casa“, tedy speciality, které na jídelníčku pro velkou oblibu zůstávají neustále.

Z několika návštěv bych vyzdvihla především fantastické smažené kalamáry s citrusovou majonézou, tak skvěle připravené jsem je snad nejedla ani v Itálii. Dávám si je zde hodně často a kvalita je vždy perfektní. Pokud jsou na jídelníčku ústřice, doporučuji také je vyzkoušet, zejména odrůdu „Tsarskaya“. Manžel tvrdí, že ve Fabios jedl nejlepší chobotničky v životě, byla to speciální denní nabídka, malé chobotničky v rajčatové omáčce s tagliatelle. Jednoduchá a osvědčená kombinace, která se nikdy nepřejí. Umí zde výborně připravit i ryby nebo maso na grilu. Jako desert doporučuji sorbety či čokoládový parfait.

Výběr doprovodných vín zajišťuje dobře sestavená vinná karta, která se skládá především z rakouských a italských vín od známých vinařů, ale šanci zde dostanou i začínající hvězdy vinařského nebe. Právě ve Fabios jsem se poprvé setkala s víny od talentované Ingrid Groiss z Weinviertlu, její Grüner Veltliner DAC 2015 perfektně ladil s cuketovými květy plněnými ricottou, spolu s tataráčkem z rajčat.

Celkově hodnotím restauraci Fabios na deset bodů z deseti, obsluha, kvalita surovin, kuchařské umění šéfkuchaře Christopha Brunnhubera a úroveň prostředí zasluhují nejvyšší hodnocení. Občas se někde objeví stížnost, že se jedná o módní, snobskou restauraci s předraženými cenami. Ano, ceny samozřejmě odpovídají centru Vídně, ale kdyby si někdo ze stěžovatelů zkusil na týden provozovat takovouto restauraci, hned by měl jiné povědomí o velkých nákladech na suroviny, kvalifikovaný personál, jídelní servis, energie, nájem,… Seznam by byl celkem dlouhý, nemá smysl vše dopodrobna vypisovat. Za sebe doporučuji Fabios navštívit a přesvědčit se, že se jedná o italskou restauraci nejvyšší kvality. Takže „Arrivederci“ v Glodenes Qartier, v ulici Tuchlauben ve Vídni!

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en