Odrůda Weisser Burgunder neboli Pinot blanc není v Rakousku příliš rozšířená, ale dovede přinést potěšení v podobě skvělého bílého vína jako u tohoto zástupce z rodinného vinařství Seher v Platt. „Mergel“ v překladu znamená usazeninu různého druhu, v tomto případě bohatou na vápenec, který odrůda Pinot blanc přímo miluje. V kopcích Faustberg a Kirchleithen v západním Weinviertlu je vápence dostatek, takže jsou to ideální polohy pro keře vinné révy této odrůdy.
A jaké charakteristiky vykazuje Weisser Burgunder Mergel?
Oko: jemně nazlátlá barva se stříbrnými odlesky a vyšší viskozitou
Nos: plnější vůně zralých mandarinek a mirabelek, náznak květinových tónů fialek a plátků růží
Patro: osvěžující chuť s příjemnou kyselinkou a vyvážených tělem, středně dlouhý krémový závěr
Toto víno je dobře pitelné a vyšší extraktivnost dobře nahrazuje nízký obsah zbytkového cukru (pouze 1,1 g na litr). Zejména v létě je příjemná i osvěžující kyselinka. Weisser Burgunder jsem spárovala s tuňákem, nejdřív jsme k němu vyzkoušeli tuňákový tatarák s avokádem a pak marinovaného tuňáka se salátem, obojí dopadlo na jedničku s hvězdičkou. Takže vhodným doprovodem bude víno k mořským rybám a mořským plodům, ale i k čerstvým kozím a ovčím sýrům.
Podávejte ve vhodných sklenicích, mně se osvědčilo sklo Zatlo Denkart typ Universal, optimální teplota vína při podávání 8 až 10 stupňů Celsia.
Takže „Zum Wohl!“ a v příštím článku se můžete těšit na více informací z vinařství Seher plus rozhovor s Wolfgangem Seherem.