Bábovka s červenou řepou

Teď máme všichni doma asi o něco víc času než bychom chtěli, ale má to i pozitivní stránky, třeba se můžete vrhnout na pečení. Recept na tuhle bábovku není vůbec složitý a ještě je to díky červené řepě zdravá varianta mlsání, takže směle do toho!

Suroviny:

– 2 hrnky polohrubé mouky

– 1/3 hrnku třtinového cukru

– pyré ze dvou pečených středních červených řep

– 1/2 kelímku zakysané smetany

– 50 ml smetany na vaření

– 80 g másla

– 50 g hořké čokolády

– 2 lžíce kakaa

– 3 vajíčka

– 1 lžička prášku do pečiva

– 1 lžička jedlé sody

– půlka vanilkového lusku

– kdo má rád, tak lžička koření speculatius (je to směs skořice, badyánu, hřebíčku)

Postup:

V kuchyňském robotu vyšleháme vejce s cukrem, vanilkou a kakaem, přidáme pyré z červené řepy a čokoládu rozpuštěnou v másle. Opět dobře vyšleháme, přisypeme mouku, prášek od pečiva a jedlou sodu, plus přidáme oba druhy smetany, důkladně zamícháme. Pokud máte rádi kořeněnou chuť, tak přisypte koření (skořici, badyán, hřebíček,…).

Přelijeme do vymazané formy a pečeme 45-50 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů. Bábovka je hotová až vám testovací špejle z hmoty vyjede suchá. Po vyhládnutí můžeme polít čokoládou, ozdobit jedlými květinami, lyofilizovaným ovocem (jahody jsou výborný), ale taky oříšky nebo stačí jen pocukrovat.

Doprovodné víno: nabízí se napsat, že v časech karantény každé, které máte doma, ale idální bude těžší růžové 

Webové stránky Petry Mackové Hrochové o rakouských vínech a vinařích, ale také o cestování nebo o vaření.

cs en